Попаднах на един разкошен пост за приготвяне в домашни условия на закваска за хляб, която замества купешката на кубчета. Автора наистина е прав – в днешно време смятаме за лукс да имаме на масата жива храна, приготвена не в лаборатория с цялата менделеева таблица, а само с естествени продукти. Това едно време си е било единствения възможен избор. Сега се връщаме към тези технологии от към другата страна, и няма нищо лошо – за мене си е истинско удоволствие да влагам собствена енергия за да имам качествена, здравословна храна.
Ето го и поста, enjoy:
“Приготвянето на храна в наши дни е станало като някакво "тайнство", докато до преди 40-50 години е било ежедневие и знания като това да се направи закваска не са били нещо скрито, а всеизвестни за всяко домакинство.
Едно от тези неща е приготвянето на закваска за хляб.
Закваската аз я наричам "мая", тъй като тя е заместител на маята, която продават в магазина, но с нея (закваската) се работи малко по-различно от купешката.
На 1 кубче купешка мая се равнява около 1 чаена чаша (ч.ч.) от домашната закваска. За да се накара да "заработи" тя се смесва с около 3/4 ч.ч. от брашното, което е необходимо за тестения продукт. Сместа се разбърква, за да стане еднородна. Оставя се на топло място за около 12ч. След тези 12ч трябва да са се образували въздушни мехурчета, което е знак, че закваската си е свършила работата. Тази смес се използва вместо 1 кубче мая. След като минат тези 12 часа (ако е много топло, може и да е по-малко време) се започва същинското правене на тестения продукт.
И сега може би най-интересното - как се прави закваската.
Най-лесната рецепта, която вече успешно опитахме, е следната:
Едно от тези неща е приготвянето на закваска за хляб.
Закваската аз я наричам "мая", тъй като тя е заместител на маята, която продават в магазина, но с нея (закваската) се работи малко по-различно от купешката.
На 1 кубче купешка мая се равнява около 1 чаена чаша (ч.ч.) от домашната закваска. За да се накара да "заработи" тя се смесва с около 3/4 ч.ч. от брашното, което е необходимо за тестения продукт. Сместа се разбърква, за да стане еднородна. Оставя се на топло място за около 12ч. След тези 12ч трябва да са се образували въздушни мехурчета, което е знак, че закваската си е свършила работата. Тази смес се използва вместо 1 кубче мая. След като минат тези 12 часа (ако е много топло, може и да е по-малко време) се започва същинското правене на тестения продукт.
И сега може би най-интересното - как се прави закваската.
Най-лесната рецепта, която вече успешно опитахме, е следната:
- В стъклен буркан се слага 1с.л. мед, 1/2ч.ч. вода, 1/2ч.ч. пълнозърнесто брашно (покрива се с плат, за да може да "диша")
- Оставя се на топло място
- В продължение на 5 дни се разбърква с дървена бъркалка сутрин и вечер
- На 6-тия ден сутринта се добавя още 1/2ч.ч. вода и 1/2ч.ч. пълнозърнесто брашно и се разбърква с дървената бъркалка
- Оставя се за още 24ч навън, за да ферментира
- След това се поставя на хладно място (хладилник/зимник) и се "храни" с равни части пълнозърнесто брашно и вода всяка седмица по веднъж
На 7-мия ден закваската е готова за ползване по начина, по който споменах в началото.
При ползване от закваската после се добавят равни части вода и пълнозърнесто брашно, докато нивото в буркана стане около 3/4. “
Поста е взет от един форум -> http://www.fellowshipbg.org/index.php?PHPSESSID=709827e88663b22a1e9007736f0864df&topic=442.0
И по-надолу в поста автора споделя една рецепта за приготвяне на домашен хляб с тази закваска. По-нататък ще споделя друга рецепта, която съм пробвала.
Печенето на хляба за мен е висшия пилотаж в кулинарията, защото това именно е живата храна. Моята баба казваше – никога не меси хляб когато си ядосана или страдаш, така разболяваш хляба.
Хляба е здраве – правете го с любов! J
Няма коментари:
Публикуване на коментар